AUGUSTA Insula, Lastovo

Restoran, proizvodnja domaćeg vina i rakija, organiziranje turističkih izleta, smještajni kapaciteti i brodski vezovi na otoku Lastovu...

Ponuda otoka

Odmor na Lastovu je spoj mira i tišine, kristalno čistog mora i netaknute prirode, daleko od industrijske civilizacije u okruženju tradicionalne mediteranske arhitekture.

Svojom isturenom pozicijom na Jadranu i brojnim uvalama, otok Lastovo je vrlo atraktivan nautičarima, a ronioci zasigurno imaju što razgledati u podmorju otoka i okolnih otočića. Lastovo obiluje brojnim ribljim vrstama, i rakovima, a jastog je jedan od najomiljenijih specijaliteta u Restoranu Augusta Insula, posebno turistima.

Događanja na otoku:

LASTOVSKI POKLAD, VeljaÄŤa

Po staroj predaji, Poklad se priređuje u spomen stvarnog povijesnog događaja. Katalonski gusari jednom napadoše Korčulu, pa poruče po glasniku Lastovcima, neka se i oni predaju. Lastovci se međutim naoružaju, a žene i djeca pođu u procesiju svetome Juri izmoliti pomoć. I doista, iznenadna oluja potopi gusarsko brodovlje u kanalu, a Lastovci uhvate onog glasnika i za porugu ga provedu na tovaru (magarcu) kroz selo, pa ga za kaznu osude i spale.

Lastovski Poklad je poseban i neponovljiv u svijetu, kad se na Pokladni Utorak lutka Poklada culja niz 300 metarski konop, s vrha Pokladareve Grže u podnožje mjesta, uz istovremene eksplozije petardi obješenih Pokladu o čizme. Culjanje se izvrši tri puta i po staroj predaji, ako culjanja uspiju i godina će biti dobra, pa se pjeva: Eviva nam kumpanija, poša nam je alavija ... Prije samog culjanja, kad podne zazvoni (u 11 sati na Pokladni Utorak), Poklad i Pokladari, a iza njih i Lijepi Maškari obilaze kuće viđenijih Lastovaca. Culjanje počinje oko 15 sati, ponovo obilazak kuća uz ples Pokladara i maškara, a zatim slijedi završna svečanost na Dolcu (Dovcu), gdje se Poklad izgori.

Pretila Nedjelja i Ponedjeljak, koji prethode Pokladnom Utorku, su dani kad se vraćamo u daleku prošlost, kad materijalno još nije ovladalo ljudima, i kad se spoznaje sama bit čovjeka, njegova potreba za društvom, kad je nemoguće biti sam, a pogotovo biti gladan ili žedan ...

JAZZ Festival, Kolovoz

Lastovo oživi u vrijeme festivala «Lastovo otok glazbe» koji se održava svake godine početkom kolovoza. Festival ugošćuje domaće i internacionalne etno, jazz i rock glazbenike.

Mapa Lastova

Mapa otoka Lastova

pogledaj detaljnu mapu...

Temperature

Korisni linkovi

Vremenske informacije...
Detaljna prognoza - Lastovo
Prognoza - Hrvatska
Prognoza - Jadransko more
ALADIN - adaptacija vjetra

Transportne informacije...
ZraÄŤna luka Split
Jadrolinija - brodski prijevoz
SNAV - brodski prijevoz
Blueline - brodski prijevoz

TuristiÄŤke informacije...
Lastovo Tourist Office
Croatia Tourist Office
Lastovo - Wikipedia

Najam jedrilica i jahti
Kvalitetan i povoljan najam jedrilica i jahti po mediteranskim i tropskim destinacijama. Charter jedrilica i jahti možete odabrati u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji ili drugdje, te iz naše velike baze plovila pronaći upravo jahtu po Vašoj mjeri.